Voersysteem en Medische begeleiding

De verzorging.

De hokken worden dagelijks schoongemaakt en regelmatig met een alleszuiger van stof e.d. ontdaan.

Ook het drinkwater wordt dagelijks ververst en blijft  ’s nachts op het hok.

Voor wat betreft het voeren kies ik voor goed kwaliteitsvoer, het is een belangrijke basis voor gezonde duiven die moeten presteren met kweken en vliegen.

Tijdens de kweek voer ik Mariman Super Power Kweek, maar krijgen de duiven als ze jongen azen ook iedere dag Tovo van Teurlings als bijproduct.  Samen met Belgasol van De Weerd in het drinkwater en drie maal per week Multimix van Patagoon op het hok, komen de jongen perfect op en blijft de mest zoals we dat als melkers graag zien.

Als de jongen gespeend zijn en het vliegseizoen nadert wordt de variatie in voeren groter.

Op maandag en dinsdag krijgen de vliegduiven Zoontjes Geel van Beijers, op woensdag hetzelfde maar dan voor 50% aangevuld met vier soorten Mariman. Op donderdag, vrijdag en zondag gebruik ik alleen die Marimanmengeling. Op zaterdag, meestal de dag van thuiskomst van de duiven, weer de Marimanmengeling met Zoontjes geel.

 

Om het verhaal compleet te maken, de Marimanmengeling bestaat uit Super Power Weduwshap, Variamax, Vlucht en Super M.

Als bijproduct krijgen de vliegduiven twee maal per week de Multimix van Patagoon.

De jonge duiven worden het hele vliegseizoen gevoederd met Mariman Super Power Junior.

Medische begeleiding.

Voor mij start die elk jaar met de verplichte enting tegen paramyxo. Dat laat ik meestal in november doen. Dat gebeurt meestal in Halsteren bij dr. Leengoed.

Verder gebruik ik weer, net als bij het voeren, enkel kwaliteitsproducten van in dit geval gespecialiseerde dierenartsen.

Het volgende jaarlijks terugkerend ritueel is een kuur tegen paratyphus, zo’n zes weken voor het kweken. Ik gebruik daarvoor de Para Coli kuur van dr. Hans van der Sluijs.

Wanneer de duiven broeden is een BS-kuur van dr. De Weert gebruikelijk om eventuele sluimerende geel- of coccidiose-infecties te bestrijden..

Als dan drie weken voor het vliegseizoen nog enkele dagen het Para Coli medicijn wordt gegeven, behoren de duiven qua gezondheid klaar te zijn voor het vliegseizoen.

Tijdens de vluchten krijgen alle vliegduiven, ook de jongen, op de dag van inkorving, én bij thuiskomst Belgasol van dr. De Weerd in het drinkwater.

Op zondag en maandagochtend geef ik BS of TDC van Van der Sluijs. Ik wissel dat af om resistentie tegen te gaan.

Woensdag is Belgabion de aanvulling en op donderdag Ornispeciaal, beiden van De Weerd.

De jonge duiven krijgen na het spenen een BS-kuur en ze worden zes weken voor het vliegseizoen geënt tegen paramyxo.

U merkt dat er weinig aan het toeval wordt overgelaten, maar ik ben tevreden over de gekozen handelwijze, die in ieder geval presteren mogelijk maakt.

Wel is het zo dat volgens mij de selectie, en dan het gehele jaar door, net zo belangrijk is als een goede medische begeleiding.