Hokbestand

Vlieg- en kweekhok

Zoals bij ‘Historie’ al gemeld moest ik vanaf 2007 mijn eigen keuzes maken in de duivensport. Dat betreft een aantal aspecten waarvan ik wil beginnen met het hokbestand.

Was er voorheen een breed scala aan rassen , afkomstig van veel verschillende liefhebbers, op de hokken aanwezig, nu wilde ik meer doelgericht aan de slag.

Omdat het vizier werd gericht op de snelheidsvluchten tot en met de eendaagse fond en het spel met de jonge duiven, wilde ik duiven hebben die daar specifiek voor bedoeld zijn.

In feite werd al in 2004, nog samen met vader Giel, de aanzet daartoe gegeven.

Toen kwamen we namelijk in contact met Dirk en zijn vader Louis van Dyck uit Zandhoven in België , de bakermat van de duivensport.

Tot op de dag van vandaag maakt deze Dirk van Dyck (inmiddels is ook zíjn vader overleden) faam in de Belgische en internationale duivensport. In 2011 nog was hij bijvoorbeeld winnaar van de Gouden Duif competitie. Maar wat belangrijker is, vele liefhebbers hebben met bij Van Dyck aangeschafte duiven succes gehad. Nakomelingen van ‘de Kannibaal’ bv. maakten deze duif en daarmee Dirk wereldberoemd. Grote namen die de weg naar Dirk vonden en er uitermate succesvol mee waren zijn bijvoorbeeld Op de Beeck Baetens, Eddy Jansen, Anneke en Pierre Faes en niet te vergeten Cornelis en Gerard Koopman.

Leo op bezoek bij Dirk van Dyck

Niet voor niets dat ook wij nieuwsgierig waren geworden naar deze geweldenaar in de duivensport. In 2004 maakten we een afspraak met de mannen en het voelde gelijk goed. Het klikte en de eerste eieren verhuisden naar Dinteloord, waar ze bij de verschillende andere soorten werden gevoegd.

Maar, ze vlogen ook goed (er werd van begin af aan mee gespeeld) en mede door het gevoel van vertrouwen dat al na het eerste contact met de mannen uit Zandhoven werd verkregen, lag hier de basis voor een nieuwe traditie: Tot op heden worden jaarlijks eieren aan de bron bij Dirk van Dyck gehaald, nakomelingen van ‘de Kannibaal’, ‘Di Caprio’ ‘Rambo’ en de andere goed verervende Zandhovense toppers.

Toch is dit niet de enige inbreng van zuiderburen. Doordat ik in die tijd  lid was van de jeugdcommissie van Brabant 2000,  kwamen we in contact met de Comb. Bogaerts de Roye uit Koningshooikt en ook daar bekwamen we rappe Belgische duiven, van het soort van Raoul en Xavier Verstraete.

Toen pa overleed in 2007 stond mijn besluit vast. Alleen de beste duiven van het oude soort behouden, tezamen met de aangeschafte Belgen en stoppen met de meerdaagse fondduiven. Dat moest het worden, maar dan wel op zoek blijven naar versterking.

vlnr: Ries Roks, Nel Oors, Leo Oors en Jo Roks.

Zo’n gelegenheid tot versterking diende zich aan in 2009. Vitesse- en midfondspecialist Ries Roks in Rucphen, stopte vanwege gezondheidsproblemen met de duivensport. Hij had een sterk ingeteelde stam waarmee een kruising een goede optie leek. Ik kocht er alle duiven en het pakt, vooral met de Van Dyck duiven.

 

 

Omdat vriend en dorpsgenoot Cees Bolluyt ook het soort van Dirk van Dyck bezit, gekruist met het soort van Louis van Loon, wordt ook met hem regelmatig geruild of samengekweekt.

En tot slot, eigenlijk om dezelfde reden (L.van Loon x Dirk van Dyck) is er in 2011 ook wat gehaald bij Anneke en Pierre Faes in Baarn en staat dat ook voor 2012 op de rol.

Daar ga ik het de komende jaren mee doen, gesteund door de goede resultaten in de afgelopen seizoenen als L.M.Oors met bovengenoemde duiven.

Als voorbeeld: De eerste prijs in sector 1 van Brabant 2000 vanuit Sens tegen 5568 duiven met de 07-1915123 was een rechtstreekse van Dirk en Louis van Dyck uit Zandhoven.

Leo met Sens winnaar en moeder Nel met bloemen