Duivensport, sport bestaande uit het wedvliegen met duiven. Een belangrijk onderdeel is het kweken van postduiven. Winnaar van een wedvlucht is de eigenaar van de duif die het snelst de afstand tussen losplaats en duivenhok heeft afgelegd. Elke deelnemer bezit een coördinaat (lengte- en breedtegraad) van de plaats waar zijn hok staat. Bij het inkorven voor een wedstrijd wordt elke duif voorzien van een gummiring, die bij aankomst van de duif in de zgn. duivenklok of constateur wordt gestoken, die de aankomsttijd registreert. De snelheid van de duif varieert, afhankelijk van de windrichting en de weersgesteldheid, van 60 tot 120 km per uur. De uiterste afstand die een duif in één dag kan afleggen, bedraagt ca. 800 km.
Men onderscheidt drie soorten wedstrijden: afstand tot 300 km (vitesse), van 300 tot 500 km (midfond) en boven de 500 km (fond). Een veel toegepaste methode om een zo groot mogelijke prestatie van de duif af te dwingen staat bekend onder de naam weduwschap: de doffer wordt in de week vóór de competitie van de vrouwtjesduif gescheiden; doordat hij uit ervaring weet dat hij bij aankomst de vrouwtjesduif in het nest zal vinden, wordt zijn prestatieniveau verhoogd.
België is de bakermat van de duivensport. Omstreeks 1800 vonden er in Luik, Antwerpen en Gent al wedstrijden plaats. De Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond bestaat sinds 1910 en heeft vijftien regionale afdelingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vrijwel alle Nederlandse duiven (1!200!000 postduiven en 48!000 sierduiven) afgemaakt, krachtens een verordening van 15 aug. 1942. In België was dit niet verplicht; daar werden de duiven alleen uit enkele provincies geëvacueerd.
De duivensport heeft zich over de hele wereld verspreid. Op het gebied van het kweken en fokken hebben Nederlandse duivenhouders zich een reputatie verworven. Vooral de Nederlandse fondduiven zijn van hoge kwaliteit. De wereldorganisatie, de Fédération Colombophile Internationale, is gevestigd in Brussel. De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie zetelt in Veenendaal.